ବନ୍ଧୁତ୍ବର ନିଆରା ପରମ୍ପରା ମକର; ଜାଣନ୍ତୁ ମକର ଚାଉଳର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ: ଅରୁଆ ଚାଉଳ, କ୍ଷୀର, କୋରା ନଡ଼ିଆ, ପାଚିଲା କଦଳୀ, ଚିନି, ଗୋଲ ମରିଚ ଓ ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ, ଛେନା, ରସଗୋଲା, ଅଳ୍ପ ଗୁଡ଼ ଓ ସରୁ ସରୁ କଟା ହୋଇଥିବା ଅଦା। ଆପଣ ଚାହିଁଲେ ଏଥିରେ ସେଓ, ଡାଳିମ୍ବ, କମଳା ଓ ଅଙ୍ଗୁର ଆଦି ଫଳ ଛୋଟ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡରେ କାଟି କରି ପକାଇ ପାରିବେ।
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ: ମକର ଚାଉଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅରୁଆ ଚାଉଳକୁ ପାଣିରେ ଭିଜାଇ ରଖନ୍ତୁ। ଅଧ ଘଣ୍ଟା ବା ଘଣ୍ଟାଏ ଭିଜିବା ପରେ ଚାଉଳକୁ ପାଣିରୁ ଛାଣି ଆଣି ଏକ ପାତ୍ରରେ ରଖନ୍ତୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିରେ କ୍ଷୀର, ଛେନା, କୋରା ନଡ଼ିଆ, ଚିନି, କଟା ଯାଇଥିବା ଫଳ, ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ ଓ ଅଦା ପକାଇ ଭଲ ଭାବେ ମିଶାଇ ଦିଅନ୍ତୁ। ସୁସ୍ବାଦ ଏବଂ ସଜାଇବା ପାଇଁ ଏଥିରେ କାଜୁ, କିସ୍ମିସ୍ ଓ ଚେରି ପକାଇ ପାରିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ମକର ଚାଉଳ। ଏହାକୁ ନିଜେ ଖାଆନ୍ତୁ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଖୁଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାର ମଜା ନିଅନ୍ତୁ।
Comments are closed.